• Eu
  • Contact
  • Acasa
Alina Ariton
  • Acasa
  • Eu
  • Contact
Login
  • Acasa
  • Eu
  • Contact
Alina Ariton
prin ochii mei

Parle vous galette?

admin 5 Apr 2019 0 comment
Anul trecut, prin septembrie, ne-am mutat biroul de lânga cantina studenților din Memo într-un loc mai liniștit, vis a vis de biserica Sfântul Bartolomeu. Înainte de mutare ne-a atras atenția o clădire cu geamuri mari și aspect industrial din acea zonă. Sincer, mi-ar fi plăcut să mutăm biroul într-o locație cu geamuri așa mari, să ne fie luminată creația în fiecare zi. Dar între timp am găsit mansarda la care visam și am uitat de locul acela.
După ceva luni, pe la final de februarie, colega noastră Aura, pasionată de mâncare, mai exact de fotografia cu mâncare, ne povestește cu sclipire în ochi despre Le Pompon, o locație care pare cool, e aproape de noi, are clătite care arată ok în poze – deci merită să dăm un check in. Dacă te-ai născut în anii ’80, faci click la cuvântul clătite. Sunt printre puținele deserturi cu care ai amintiri dulci din copilărie. Închid paranteza. Ne-am făcut rezervare și de 1 martie ne-am dus în gașcă, să luăm prânzul acolo. Petrecem multe ore la birou, deci ne plac motivele de sărbătoare înafara lui.  Ce să crezi? Le Pompon era fix în clădirea pe care pusesem noi ochii, mai exact eu și iubitul și asociatul meu, Bogdan. Un motiv bun să ne împrietenim cu ei. Pam pam!
Ne-a întâmpinat un domn grizonat care vorbea românește, dar cu un puternic accent franțuzesc, tare simpact și sociabil. I-am povestit că am vrut să-i furăm locația și că-mi doresc să stăm de povești. Mă simțeam datoare să-i aflu povestea.
Așa l-am cunoscut pe Luc. Un francez mutat de 20 ani în România cu un alt tip de afacere, dar care la insistențele prietenilor a deschis acum câteva luni, pe 15 noiembrie 2018 un bistro parizian la Brașov.
Am descoperit o familie Breton din Paris care s-a mutat la Brașov să facă cunoscute galettele. Am descoperit că Bretania nu este doar o țară a legendelor și marinarilor, ci are și o bucătărie unică.
Ai gustat vreodată un galette din hrișcă cu gustul autentic din Bretania?
Eu una nu gustasem, dar am avut ocazia la Le Pompon Rouge și pentru că aveau și opțiuni vegetariene, m-au cucerit definitiv.  După ce am auzit și poveștile din spatele scenei, recunosc că a doua oară când i-am vizitat au fost și mai delicioase. Eu am ales galette cu brânză de capră și miere de salcâm și la desert crepes cu caramel sărat. Sățios, sănătos și delicios.
Dacă ești fan carne ai mai multe opțiuni.
Revenind la poveștile din spatele scenei a fost fascinant să descopăr că toată echipa este formată din francezi.
Proprietar și bucătar francez, Jean Guillaume Deniel, ospătar francez/ prietenul Leo, ingrediente din Franța. Fratele cel mare Pierre Luce s-a ocupat de amenajare, are firmă de design în Paris, dar a lucrat cu meseriași din Brașov. Deci a pus și rormânul un pic umărul.  Fiul cel mic gătește vedetele galette după rețetele originale, un prieten servește și tatăl Luc oferă consiliere pentru alegerile culinare și socializează cu clienții. Fantastique!
Am ales să-ți povestesc despre ei pentru că au un concept, o idee pe care o susțin și-n care cred și servesc doar galette și crepes și băuturi, desigur, dar asta e specilitatea bistro-ului lor și nu au de gând să bage în meniu și pizza sau ciorbă de burtă, doar pentru că anumiți clienți întreabă de ele. Și da, sunt diferite de clătitele pe care le mai face mama acasă, când o apucă poftele sau nostalgia copilăriei mele.
L-am întrebat pe Luc de ce sunt diferite galettele de clătitele care se fac în România. Par exemple!  Sunt pregătite cu făină de hrișcă din Franța. Hrișca e 100% fără gluten, este de 2 ori mai bogată în fibre decât clasica făină albă de grâu, e
bogată în fibre și elemenți nutrienti. Este o sursă completă de proteine și conține toți acizii și mineralele atât de necesare organismului. Are un indice glicemic foarte coborât, inferior făinei de grâu. Hrișca, în sine ca și plantă nu necesită în cultivare îngrășăminte chimice sau pesticide. Pe scurt, făina lor de hrișcă IGP Franța are toate beneficiile și este indicată, atât pentru sănătatea, cât și pentru silueta noastră.


Se folosește unt adevărat, din Franța. Gătesc cu o sare biologică, adusă din mlaștini de sare din Guérande. Brânzele și jambonul sunt originare din Franța. Emmentalul franțuzesc din galetteaduce un aport ridicat de calciu, brânza de capră originară din Franța protejează flora intestinală find un foarte bun probiotic .

Alte întrebări la care am găsit răspunsuri:
De ce se numește bistro-ul Le Pompom rouge?
Pentru că așa se numește șapca de marinar din Britania care are și un pompon roșu. Este acea bască pe care o poartă și ei ca parte din uniformă în bistro. Vezi în poze 🙂
De ce parola la WIFI e gluten free?
Pentru că așa sunt și galettele și clătitele de aici. Deci cu deliciozități dulci sau sărate, răsfățul este unul sănătos.
Ce program are bistro-ul parizian?
De marți până duminică, între 12.00 – 22.00. Lunea este închis că mai au și alte lucruri de care trebuie să se ocupe 🙂 Simplu.
Imaginile de pe pereți și din baie nu sunt imagini printate de pe marele interent, ci sunt afișe din reviste vintage din anii 30 – 40 – 60. colecționate de -a lungul timpului și adunate de la târguri de vechituri din Franța.
Servesc doar galette și crepes?
DA! În funcție de sezon își doresc să adauge și alte gallette noi, poate chiar și  unele cu trufe, primăvara, dar supriză vor fi trufe din România. Uh la la la!
Ce băutură merge cu galettele?
Limonada casei și cidrul! Cidrul este pe vine, pentru că-și doresc unul vraiment, din Franța cu puține calorii, diuretic, puțin alcolizat, brut sau dulce.

De ce au ales locația aceasta?
Pentru că este soare non stop și au lumină naturală care susține stilul de viață sănătos ce le susține conceptul bistro ului. Susțin 🙂 De aia l-am vrut și eu.
Planuri de viitor?
Terasa, care va fi destul de spațioasă, sperăm din luna mai!
E plin de studenți?
Deși este în Memo, nu sunt în număr așa de mare, deci călătoria ta culinară în Franța nu va fi deviată. În plus, muzica din micul bistro parizian te ajută să te duci acolo la pompom rouje.  Bon  appétit!
Cu zâmbete franțuzești! Flu
#Tags
alina aritonarticole brasovbistro frantuzescclatite brasovclatite dulciclatite hriscaclatite saratede cititdessertdevazutdiscover brasovgalettelocatii brasovmancae sanatoasanou in brasovtasty foodteleleu curcubeu vacanta vara relaxare cuvintetimp libertravel brasovvisit transylvaniazambete

Share

  • Facebook
  • Twitter
  • Google Plus
  • Pinterest
  • Email

Previous Post

Mama lor

Next Post

Căutăm Femei FUNtastice

admin administrator

You may also like

///////////////
prin ochii mei

Cui altcuiva i-a mai fost virusată prietenia cu hainele în carantină?

admin 30 Jul 2020 0 comment
prin ochii mei

Ritualul pistruilor la 40

admin 9 Jul 2020 0 comment
prin ochii mei

Am uitat că am uitat

admin 2 Jul 2020 0 comment

Leave a Reply Cancel reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Arhiva

  • July 2020
  • April 2020
  • March 2020
  • August 2019
  • June 2019
  • April 2019
  • March 2019
  • December 2018
  • October 2018
  • July 2018
  • June 2018
  • May 2018
  • April 2018
  • January 2018
  • November 2017
  • October 2017
  • September 2017
  • August 2017
  • July 2017
  • May 2017
  • April 2017
  • March 2017
  • February 2017
  • January 2017
  • December 2016
  • November 2016
  • May 2016

Categorii

  • cuvinte
  • eu
  • prin ochii mei
  • Uncategorized

Popular Posts : prin ochii mei

///////////////
Ambasadorul de cafea… Mr. Hugo
prin ochii mei

Ambasadorul de cafea… Mr. Hugo

21 Mar 2017 0 comment

Cafeaua a devenit parte din viața noastră. Îți imaginezi cum ar fi o zi din viața ta fără cafea? Noi nu:) Pentru mulți dintre noi, o…

Read more
  • Facebook
  • Twitter
  • Google Plus
  • Pinterest
  • Email

Eu

Se spune că cele mai sclipitoare idei se nasc în cele mai neconvenționale locuri, motiv pentru care iubesc invitațiile la cafea în locuri inedite. Numele meu e Alina Ariton și am 37 de ani de la primul meu zâmbet, peste 15 ani de la primul meu articol, peste 10 ani de când am revista mea, și peste 5 ani de când am propria agenție de PR. Îmi place să scriu povești despre cifer, dar nu să le calculze, deși am terminat mate fizică la Meșotă . Prietenii îmi spun FLU. Din momentul în care am terminat liceul, viața mea este un zbor continuu, de aici și porecla. Te invit la zâmbete! Fac eu cinste!

Popular Post

Te scot la un zâmbet?
1

Te scot la un zâmbet?

10 Feb, 2017
2089 0
MAI?
2

MAI?

9 May, 2017
8076 0
Poate se poate
3

Poate se poate

6 Apr, 2017
890 0

Comentarii Recente

  • llik.glumova.87@mail.ru
    Robertrak

    магазин картин в м...

    February 16, 2021

  • ray.kovshevnikova@mail.ru
    Zackaryher

    read the full info here carts...

    February 11, 2021

  • vilorga.bukhonova@mail.ru
    CharlesAbeno

    Get the facts recharge...

    January 22, 2021

  • Facebook
  • LinkedIn
  • Instagram
Follow me
2017 @AlinaAriton. All right reserved